Ga naar de inhoud

De 3D Virtual Tour is af en dan?

De 3D Virtual Tour is af en dan?

Afgelopen tijd heb ik een aantal 3D Virtual Tours opgeleverd. Daarbij liep ik bij mijn opdrachtgevers tegen de vraag aan hoe je een 3D Virtual Tour nu het beste kunt delen met de bezoekers van je website. Een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet. Dat hangt sterk af van het specifieke doel  van de 3D Virtual Tour op de website van de opdrachtgever. In beginsel kan er gekozen worden uit 2 opties: Embedden of Linken. Ik leg eerst kort uit wat het is en wat het verschil is. Daarna sta ik nog even stil bij de keuze die tussen beiden gemaakt moet worden.

Optie 1 – Embedden

Indien gekozen wordt voor Embedden dan gaat de 3D Virtual Tour onderdeel uitmaken van de website. De bezoeker kan de 3D Virtual Tour starten als onderdeel van de website. De bezoeker verlaat de website niet. Het grootste voordeel van deze optie is natuurlijk dat het bezoek van de website niet wordt afgebroken. De gebruiker blijft op de website en het ligt daarom voor de hand dat de gebruiker het bezoek aan andere delen van de website zal voortzetten.

Een nadeel van deze optie is natuurlijk dat tijdens het bezoek van de 3D Virtual Tour niet optimaal gebruik gemaakt wordt van de beschikbare ruimte op het beeldscherm van de bezoeker. Normaal gesproken voegen wij ter ondersteuning van de bezoeker een menu toe aan onze 3D Virtual Tours. De ruimte die dan overblijft voor de beelden van de 3D Virtual Tour zelf is dan beperkt. Met name op kleinere beeldschermen en mobiele telefoons is dit zelfs zonder menu een groot nadeel. De bezoeker heeft overigens de optie om door middel van een knop de 3D Virtual Tour te maximaliseren. Dit vergt dan wel inzicht en een handeling van de bezoeker.

Optie Volledig scherm weergeven

Optie 2 – Linken

> Klik op de afbeelding om de 3D Virtual Tour te starten.

Tekstuele link: klik hier.

In plaats van het Embedden kan gekozen worden voor het Linken naar de 3D Virtual Tour. Dit kan op meerdere manieren. Er kan gekozen worden voor een tekstuele link , een knop of een clickable plaatje. Uiteraard kan er ook voor een combinatie gekozen worden. De 3D Virtual Tour wordt schermvullend in een nieuw tabblad gestart. Het voordeel van deze optie is overduidelijk. De beleving van de 3D Virtual Tour is optimaal omdat van alle beschikbare ruimte op het beeldscherm gebruik wordt gemaakt.

Het grote nadeel van deze optie is natuurlijk wel dat de bezoeker de website verlaat om de 3D Virtual Tour te bezoeken. Het is weliswaar zo dat de website niet afgesloten wordt en in een achterliggend tabblad beschikbaar blijft. Toch is het minder zeker dat een bezoeker na afloop van de 3D Virtual Tour het bezoek aan de website zal hervatten of afmaken.

Embedden of Linken?

De keuze voor Embedden of Linken heeft zoals eerder gezegd vooral te maken met het specifieke doel van de 3D Virtual Tour op de website van de opdrachtgever. Als het belangrijk is om een bezoeker van de website een zo optimaal mogelijke beleving van de 3D Virtual Tour te bieden dan is Linken de beste optie. Als de 3D Virtual Tour slechts onderdeel is van een breder informatie aanbod op de website dan is Embedden waarschijnlijk de betere optie.